Menyulam cinta halal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 24 April 2014

Resepi Oreo Cheesecake Meleleyyy Mudah dan Simple


Assalamualaikum…

Hari ini dalam sejarah buat entry share resepi. Hehwheww.. knon2 chefff. Ahakss.
Hari tu saja rsa rindu nak memasak2 dessert. Sepanjang kahwin bru 1kali buat kek kat husband, So.. kesian dia, mesti rindukan kek dri wife trcinta ni kan, Ehehehe,, prasan pulakk..
 So time lunch hour,ajak membe g giant untuk beli bahan2 buat kek. Yg terpikiaq msa tu nak buat kek yg mudah2 ja. Yg simple tapi delicioussss..Kononnn nya.. padahal kek beli yg siap dah. Hehehe.. so tercetus idea untuk buat oreo cheesecake melelehh ni….
Jom usha cara2 liza buat. Tp simple ja la. Sbb buat sorang2 xda pembantu nak tolong amek gambaq, hehehe,,

Bahan-bahan
  • ·         250gm cream cheese (liza pilih jenama tartura)
  • ·         ½  kotak susu segar
  • ·          ½ tin susu pekat
  • ·         Biskut oreo
  • ·         Kek coklat (liza beli yg siap dah jerr)


Cara-cara nya:
  1.  Pukul creamchese sampai lembut..lepastu masukkan susu pekat dan susu cair. Putar dengan kelajuan ikut suka. Sederhana ja.jgan terlalu kuat. nanti creamcheese melambung ke muka anda. Hihihi..
  2.  Kek tu.. liza potong kepada 2 bahagian supaya boleh buat layer2 dan susun dalam bekas molek2.
  3.  Lepastu.. tuang bahan2 yang diputar tadi keatas layer2 cake yang telah dipotong.
  4. Ulang lagi step ke 3 untuk layer ke dua.
  5. Dah siap tu... Tabor biskut oreo yang telah dilenyek2 dan ditumbuk2 sebagai hiasan,..SIAPPP!!! Mudah saja kan?semudah A B C. hihihi.. 



Jom layan gambaq.

Ni bahan-bahan nya.



Sebelum kejadian dipukul.


Selepas kejadian dipukul. Hehehe.. Bagi yg suka manis. Boleh lebihkan susu pekat. Susu segar liza guna stgah kotak ja sbb xmau terlalu cair..



Tadaaa.. Ini lah hasilnya. Sorry banyak skip gambar proses buat. Sebab xsempat nak amek gmbaq. Eheeee… Boleh la try lepas ni. Dalam msa 30minit sja da siap, Yg pentinggg husband puji sedapp.,, ngeh2.. :P