Menyulam cinta halal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 30 June 2014

Ceritera Ramadhan Pertama Laki Bini

Ramadhan dah menjelma. Alhamdulillah...tahun ni adalah ramadhan pertama buat liza dan suami sbgai suami isteri. :)Pengalaman pertama selalu nya akan jd kenangan yg sangat bermakna. Syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi  kesempatan untuk merasa ramadhan kali ni bersama suami pulak.

Sebelum kahwin dlu,slalu plan utk buka posa sama2. Skrang dah xda plan2 dah. Tiap2 hari boleh buka posa,sahur sama2. Hehehe. Shopping bju rya pun mcm tu. Dlu kena balik awal kalo xmo kena mrah ngn body guard(abah n abg). Skrang ni nak balik kul 1,2 pg pun xda spa mrah. Hehehe. Untung kahwin ni. So spa2 yg belum kahwin tu..cpat2 lah kahwin yer. Hiksss.

Untuk 1st puasa kalini.. kami balik kg suami. Di Langgar,sahur disana. Pastu balik berbuka di kg liza. Bagi adil suami ckap. Huhuu.. mak mertua kirim pulut sekaya untk berbuka. Sedapppp.. nanti kena mintak resepi nih. Then nk balik umah mama plak kirim lauk. Untunggg...sahur xpyah pening2 nk msak apa.

Okeylah. Share yg tu ja utk kali ni. Sampai ketemu lagi ya! Selamat berpuasa diucapkan untuk smua umat islam. Semoga ramadhan kali ini memberi seribu pengertian untuk kita semua. Rebut pahala berlipat kali ganda untuk bulan ni. Pesanan untuk diri sendiri jugak. :).

Assalamualaikum..
pemandangan sawah.langgar
Ni pemandangan di depan umah kg husband. sejukkk mata memandang. petang tu ujan. besttt.

langgar alor star. couple
Odw balik kg. bawa balik kucing sbb kesian nak tinggai kat umah sorang2.. hehe.

Tuesday, 24 June 2014

AJHT mengatasi masalah sakit sendi dan lutut anda


Sapa yg ada ibu atau ayah yg sering alami sakit lutut? Bagi liza mmg banyak kita tengok dan dengar mengenai masalah ni. Faktor umur adalah penyebab utama sakit lutut dan sendi. Makin meningkat usia makin kerap masalah ini berlaku. 

Macam my mom sendiri,memang mengalami masalah sakit lutut ni sampai susah nak berjalan dan untuk solat. Selalu kalau ajak p mana2 ditolak, Alasan tak larat berjalan. Huhuu... Jadi pada waktu tu (liza belum jadi SID) kakak ipaq yg SID ni suggest kt mama untuk try ambil AJHT. Alhamdulillah selepas pengambilan AJHT ni mama makin positif,sakit-sakit lenguh di lutut dah xda. Kalo tak,sebelum ni setiap kali bangun pagi,mama kena tunggu hampir setengah jam supaya lutut rasa xsakit. (mama kerap ngadu bila bangun pagi kat lutut dan tapak kaki suka kebas2) Kat ofis pun ramai tegur mama dah nampak sihat,xda masalah naik turun tangga dah. Huhuuu.. Bagi seorang anak ni mesti lah kita happy kan tengok parents sihat,nak ajak jalan2 pun laju jerrr setuju. Sekarang mama memang amalkan AJHT sebiji sehari dan menjadi pengamal tegar AJHT. Hehe. BEST!!!

Kelebihan Advanced Joint Health Tablet

1- Meningkatkan keselesaan pada sendi seawal hari ke-5
2- Keselesaan sendi dengan 28% lebih cepat daripada dakwaan jenama terkemuka.
3- 45% lebih berkesan bagi meningkatkan keselesaan sendi
4 - Memelihara tisu penyambung yang sihat dengan tambahan kuprum, zink, vitamin c dan manganese yang bertindak membina kolagen.
5 - Meningkatkan keupayaan ‘kusyen’ dengan glukosamin dari ekstrak boswellia , jadi anda bebas bergerak.
6 - Menambahkan kebolehan pergerakan tanpa rasa sakit
7 - Meningkatkan fleksibiliti sendi.
8 - Memperbaiki fungsi sesendi.
9 - Menyokong kesihatan sesendi untuk jangka masa panjang.


Keistimewaan Advance Joint Health Tablet Shaklee 

1- 100% bebas kerang-kerangan (bagi yang elergik kerang-kerangan, tak perlu risau ok).
2- 100% vegetarian (sesuai betul dengan individu yang vegetarian mahupun yang tidak).
3- 100% bebas kondroitin (bebas kondroitin beerti ‘penyerapan glukosamin yang lebih baik’, kehadiran kondroitin seperti dalam kebanyakan produk lain hanya menghalang penyerapan glukosamin).
4- Hanya 1- 2 tablet diperlukan sehari.Tablet jenis mudah telan
5- Tiada perasa, pemanis atau pengawet
6- Bebas gluten  (gluten adalah bahan yang menghalang penyerapan zat dan mineral ke dalam tubuh).

Jum tengok testimoni customer saya sendiri yg berpuas hati dengan AJHT ni. Beliau sebelum ini pernah melakukan operation di bahagian lutut. Kesan dari operation itu beliau sering mengalami sakit2 dan sengal dibahagian lutut, Sudah banyak produk yang dicuba sehingga harga beratus-ratus namun tiadaapa-apa kesan. Selepas saya mengesyorkan AJHT. Alhamdulillah dalam seminggu ke dua minggu menggunakan AJHT secara konsisten sakit2 yg beliau alami selama berbulan-bulan telah lega.And of course,im a happy seller!! :)


Dan ini adalah testimoni my mum sendiri. :)

ajht shaklee.ubat sakit lutut

Bagi yang nak dapatkan AJHT ni. boleh:
Pm/Email/Whatsapp/wechat/line/telegram
liza : 017-4342965
facebook : https://www.facebook.com/laliza89
pages      : https://www.facebook.com/Gurunsid
              : https://www.facebook.com/falizashop2013
email      : ku_marzaliza@yahoo.com
cod         : sekitar sg petani.gurun dan sewaktu dengannya,



Wednesday, 18 June 2014

Oh yummmyyy!!! Resepi Puding Lapis Oreo.



Mggu depan ada potluck dekat ofis. emmm emmm... nak buat apa ya?? Haritu buat puding cocktail. Kali ni nak buat puding apa pulak? ekceli liza mmg suka buat + makan puding & all kind dessert2. Tapi xda la terooorr sgt. Chef dapur ja. amek plak resepi yg mudah2 yg susah2 mmg pandang sinis ja. Even sedapp. hehhee.. Tak pun beli ja. Ngeh2..

So search interenet.. jumpak resepi ni. Tengok macam sedap, tengok macam mudah ja cara buat. Tak penah makan. Nak try lah. hopefully sedap.. So p tesco dan beli barang-barang, Sapa2 nak try jum lah buat. Ikot resepi di bawah ni yer.check it ouuutt!!


Bahan-Bahan Puding Lapis Oreo
( Saiz: 8" persegi )
  • 1 bungkus agar-agar @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
  • 750ml Air
  • 160g Gula - kalau tak suka manis boleh letak 140g gula
  • 1 tin @ 400g Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo (saya guna serbuk koko)
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies -(saya guna 1 bungkus setengah. nak bg banyak oreo.huhu) patah-patahkan tapi biarkan sandwich 2 lapis

Cara Menyedia Puding Lapis Oreo
  • Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.Kemudian,masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  • Masukkan susu cair, kacau sebati sehingga mendidih.
  • Asingkan 2 cwn ke dalam periuk yg lain dan campurkan milo@serbuk koko sehingga sebati.
  • Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
  • Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
  • Taburkan biskut oreo.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  • Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dalam peti sejuk.
Tips Melapis Puding Oreo
  • Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuhnya sbb takut lapisan tidak melekat.
  • Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterusnya.
  • Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dengan baik.
Tak lengkap resepi tanpa gambar. Jum tgok bukti liza buat sndri. Hehehee.



Ni bahan-bahan. Cuma gula ngan air ja xda.
  
Oreo selepas dipatah riukkan.

Ini lapisan kedua. campuran bahan2 tadi dengan oreo yg ditabur. Lapisan pertama tak sempat ambil gambar & terlupa/ Excited sebenarnya. hehehe. Dan jgan terkejut bila awak masukan oreo akan naik buih2 atau lapisan minyak. Mula2 tu trkejut jugak sbb risau periuk ke senduk tu berminyak. Tapi husband cakap sebab oreo. Oreo kan ada minyak ckit. Fuhhh lega....




Tadaaa...siapp!!! selepas dipotong. nyuumm2.. sorry comot cikit. tak secantik yg dari blog liza amek tu. Maklum la 1st time buat. Excited terlebih masukkan lapisan kedua terlalu awal,jadi bercampur sbb belum keras secukupnya. HUhu.. Dah bawa g ofis. Alhamdulillah ofismate puji sedap. renyeh sokmoooo la kiterrr. Tunggu feedback dari husband plak. Org trsyg puji sedap lagi syiokkk.. Heeeee.


Selamat mencuba :)





Sunday, 15 June 2014

Tips kulit secantik wanita Korea dan Jepun

Orang Korea terkenal dengan pembedahan plastik manakala orang Jepun terkenal dengan ciptaan teknologi terkini di dalam bidang kecantikan. Pada anda mungkin itu antara faktor utama mengapa mereka memiliki kulit yang cantik. Nampaknya anda silap. Mereka sememangnya ada rutin dan cara mereka yang tersendiri. Jom kita bongkar rahsia kecantikan kulit mereka.


gebu uolsss... jeles kiteer.. gambar ehsan pokcik google n edit comey2 by me. hehe.

1. Orang Jepun dan Korea minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang bagus.

2.Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil ) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahap sebum semula jadi wajah. Pelakon Korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit, diikuti dengan pencuci muka berbusa selama 2 minit dan membilas muka selama 4 minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.

3. Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang Jepun dan Korea. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka sekiranya tidak dibilas dengan sempurna. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang Jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcoholrubbing alcohol atau isopropyl alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.

4. Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang Korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.

5. Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir. (Ini tips paling mudah. hehehe.)

6. Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.

7. Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang Jepun dan Korea ini. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moisturising mask).

Oh ya. Shaklee juga menawarkan set kecantikan kulit setanding wanita Korea. :)


Pm/Whatsapp/wechat/line/telegram
liza : 017-4342965
facebook : https://www.facebook.com/laliza89
pages     : https://www.facebook.com/Gurunsid
              : https://www.facebook.com/falizashop2013
cod : sekitar sg petani.gurun dan sewaktu dengannya,


Thursday, 12 June 2014

Kebaikan ESP untuk Kulit anda



Assalamualaikum... :)

 Kulit wajah yang cantik dan gebu pasti menjadi idaman setiap wanita, kan? Sapa yg tak nak cantik. Macam saya,bila jerawat mula tumbuh panik sungguh, kalau satu tak pa lagi,tapi bila masuk 2,3 memang susah hati sangat2. Takot bertompok-tompok parut jerawat. Bila suami mula complain kita yg nak merajuk pulak. Huhuhu.. 

Comel kan siti ni. Kulit dia cantik sangattt.. p/s : Sorry yer pinjam pic awok jap ct, :P


Salah satu produk yang terbaik untuk kulit dari Shaklee ialah Energy Sop Protein (ESP) Jom kita tengok. Apa yang best tentang ESP ni. sebelum tu nak cakap siap2 ye yang ESP ni BUKAN UNTUK WANITA MENGANDUNG sahaja! jangan salah faham ye. ESP ni sesuai untuk semuaaa. Yang belum kawen, dah kawen, orang2 tua, even kanak2 atas setahun pon boleh minum skali. Dannnn, LELAKI pon boleh minum. So, kalau si Isteri dah beli, boleh laa kongsi dengan anak dan suami. complete JIMAT. Hehe. 




Kebaikan ESP pada kulit

-20 asid amino dalam ESP akan menjadikan kulit kelihatan lebih berseri dan anjal.

- Menggalakkan pertumbuhan semula kulit dan otot serta mengurangkan kedutan
- Warna kulit akan kelihatan lebih sekata.
-Membantu menghilangkan parut jerawat di muka,kulit kelihatan lebih halus dan mulus.
-Rendah lemak,tanpa koletrol
-Baik untuk hormone. (kacang soya kaya dengan isoflavones. Hormon yg tidak stabil menyebabkan banyak jerawat dimuka.
-Membantu pembentukan sel-sel baru dan mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
- Untuk ibu sedang mengandung dan juga sedang berpantang amat disarakan pengambilan ESP,


Apa kandungan ESP?
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan soya. Pengasingan protein yang pertama dicipta oleh Dr. SHaklee pada awal 70-an. Ujian klinikal telah membuktikan bawah Dr Shaklee telah lama mengetahui protein soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.






Energising Soy Protein ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi "non-GMO' (non-Gemetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g (1 canister ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.


Perbezaan ESP dengan soya lain
1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin)
2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan
3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone
6. Rendah lemak, tanpa kolestrol
7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi


Cara pengambilan ESP ialah
sehari tidak boleh lebih 3 sudu besar, terpulang nak minum
sekali gus atau nak bahagi 3. Boleh dicampur bersama minuman kegemaran
mcm milo/horlicks etc
p/s: tidak boleh di bancuh dengan air panas mendidih, kerana ia boleh
rosakkan struktur protein. Jangan ambil esp bersama teh atau kopi
kerana ia mengganggu penyerapan vitamin.


Selain dari diminum,ESP juga boleh dibuat masker.Tak payah beli masker2 kat kedai dah. :) 

                                                        
                                 CARA BUAT MASKER ESP
 Ambil 1 sudu kecil ESP, bancuhkan dengan sedikit air sejuk.
                 Apply di muka sehingga penuh dan rata.
 Biarkan semalaman / bagi yang tak selesa tidur dengan masker boleh cuci selepas 2-3  jam.



 Harga untuk ESP ni ialah rm150. Bagi yang nak dapatkan harga lebih murah,boleh tak? Bolehhh... jum join jadi ahli. Boleh jimat sehingga 20% taw.Untuk dapatkan ESP ni,dan teringin nak jadi ahli boleh contact saya yer. 24/7.Setakat ni saja share untuk kalini. Assalamualaikum ~



Pm/whatsapp : 017-4342965.Email : ku_marzaliza@yahoo.com