Menyulam cinta halal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, 21 October 2014

KEBAIKAN B-COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG


Sebelum ni liza ada penah cerita tentang set hamil paling bajet kan? dalam set ini terdapat vitamin b complex. Kalau yg belum baca tu boleh baca disini. Kali ni liza nak kupas dengan lebih lanjut tentang kelebihan B complex untuk ibu mengandung. 


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).
3. Menstabilkan hormon (Anti stress)


Untuk pengetahuan vitamin B complex dari Shaklee adalah lengkap mempunyai kesemua 8 vitamin-B1-B2.B3,B5,B6, B12  dan asid folix.

Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.

Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.



Apakah kandungan vitamin-vitamin ini? jum kita tengok.


Vitamin B1 (thiamine)

  • membina jaringan fungsi saraf, otot dan otak.
  • menukarkan glukosa dan protein dalam makanan kepada tenaga
  • mengelakkan diabetes


Vitamin B2 (riboflavin)


  • menjaga kekuatan myelin iaitu saraf yang menyambungkan maklumat
  • menguatkan fungsi otak


Vitamin B3 (niasin)

  • memberi tenaga, mengelakkan kelesuan
  • mengurangkan perasaan stress dan tertekan
  • memberi ketenangan


Vitamin B5 (pathotenic acid)

  • mengelakkan kekejangan otot


Vitamin B6 (pyriodoxine)

  • membantu mengelakkan komplikasi semasa hamil seperti kelahiran pramatang dan pre-eklampsia
  • memberi tenaga
  • menghilangkan rasa lesu


Vitamin B9 (folic acid)

  • penting dalam sintesis DNA dan pembahagian sel di awal kehamilan
  • mengurangkan risiko spina bifida pada bayi
  • menjaga fungsi saraf
  • mengelakkan kurang darah



Vitamin B12 (cyanocobalamin)

  • mencegah anemia
  • menjaga kesihatan kulit
  • mencegah kelesuan




Bagi yang mahu dapatkan produk Shaklee ini,anda boleh hubungi saya di Pm/Email/Whatsapp/wechat/line/telegram liza : 017-4342965 facebook : https://www.facebook.com/laliza89 pages : https://www.facebook.com/Gurunsid : https://www.facebook.com/falizashop2013 email : ku_marzaliza@yahoo.com cod : sekitar sg petani.gurun dan sewaktu dengannya,

1 comment:

  1. betul2..Umi pon amalkan B-complex ni waktu preggy ni..sebab ada kandungan asid folik n at the same time stabilkan emosi yang kdg2 tak stabil ni..hehe
    Saya Suka!!!

    ReplyDelete