Menyulam cinta halal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 17 October 2014

Pengalaman Menjahit Baju peplum


Arini liza nak share pengalaman liza p belajar menjahit. Mula2 teringin nak menjahit baju kurung,tp kursus tu tak ditawarkan kerana pada waktu tu ialah kursus yg ditawarkan ialah jahitan peplum. Untuk pengetahuan liza p belajar di kolej komuniti. Kursus diadakan selama 2 hari. iaitu setiap ari sabtu.,yuran pun murah jer.RM60. kain dan peralatan semua disediakan.

Nak menjahit ni sebenarnya tak susah.tp memerlukan kesabaran dan ketelitian yg tinggi. Memang mencabar jugak bagi newbie macam liza ni. Sebelum ni just jahit seluar terkoyak cmtu ja. ni nak jahit satu baju,mmg mencabar tahap menguji minda yg normal., Hahaha,.. 

Ini adalah step2 yg diajar pada hari itu. :)

1. Mengambil ukuran badan
2. Membuat pola jahitan menggunakan ukuran2 yg diambil tadi,
3. pastu step ni tak tau nak panggil apa,kena amek kertas kaler ijau..lorek2 atas kain. Yg ni bagi liza paling lecey. hehehe.
4.Potong kain ikut pola dan lorekan yg dibuat tadi.
5. Lepas tu mula la belajar gunakan mesin. Kain yg dipotong td perlu dijahir tepi menggunakan mesin jahit tepi. Waktu nk jahit ni pun kena hati-hati, sbb takot terpotong lebih, Liza ada silap terpotong kain,bahagian tangan. Jadi terpaksa wat lain pola untk bhagian tgan. Haiyaaa...Jadi nasihat liza hati2 lah yer. Jangan laju sangat tekan pedal mesin tu. slow2 jer yer...
6. Pas siap jahit tepi.. boleh la start menjahit. Lepas siap jahit tu rasa sangat excited!!! Hehehe. dari sehelai kain,dari tak penah guna mesin jahit..kita dapat hasilkan sehelai baju. mmg best. Hehehe.

Lepas ni boleh la sapa2 nak jahit baju order ngan liza. Hahahaha.. just kidding! lepas wat ni tak taw bila la nak wat. Sepatutnya kena buat dan buat lagi supaya lebih mahir. Tapi liza stop takat tu ja. Hee. Jum enjoy picca!!


 
Kefokusan dan kepoyoan yg terserlah. Hehehe. 

 
 Dun take my pic plz, im bz.


     
Ni kawan2 skolah rendah

 
Ni la cikgu yg ngajaq kami. yg tudung hitam tu. Ada lg sorang tp xsompat amek pic.


 
                                                                                              Ni ofismate sayer. Yg dipegang tu lah pola baju.



Tadaaaaaa!!! Siap sudah baju weolsss. bleh la sapa2 nak amek kami jd bridesmaid,baju dah siap dah.Hehehe

3 comments:

  1. Wah boleh lah buat tempahan baju nanti.. Terbaikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya budak baru belajar. ehhehee.

      Delete
  2. Thanks for sharing.. Tertarik untuk mempelajari cara membuat pola pakaian beserta cara menjahitnya?.. Anda bisa memesan paket CD belajar menjahit di Fitinline..

    ReplyDelete